Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΔΉΛΩΣΉ


των  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΝΗ και ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΘΕΜΗ
 (εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων  στο ΔΣ της ΟΛΜΕ)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Η πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ για συνάντηση σήμερα Τετάρτη, 13 Ιούνη, στα γραφεία της Ιπποκράτους "εν όψει των εκλογών", δημιουργεί εύλογες απορίες για το "όψιμο" ενδιαφέρον του ιδίου και του κόμματός του για τα ζητήματα των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι, ενώ η πλειοψηφία  των  ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ  στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αρνήθηκε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όταν είχε καλέσει τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς στη Βουλή στις 9 Μαΐου, με το πρόσχημα ότι «είναι εντολοδόχος Πρωθυπουργός και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», σπεύδει σήμερα να αποδεχτεί ασμένως την πρόσκληση. Μήπως μπορούν οι συγκεκριμένες παρατάξεις να μας απαντήσουν ποιος ήταν ο χαρακτήρας και η στόχευση της σημερινής συνάντησης, τρεις μέρες μόλις πριν από τις εκλογές, από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Μήπως ήταν η ενημέρωση της ΟΛΜΕ για τα μέτρα που ψήφισε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, όπως:
Τα Μνημόνια Ι και ΙΙ;
Το νέο μισθολόγιο και τον εξαναγκασμό του νέου εκπαιδευτικού να ζει με 629 ευρώ;
Τη δέσμευσή του στους δανειστές να απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους;
Τη μείωση των συντάξεων, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση των ορίων ηλικίας;
Τη διάλυση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΕΟΠΥΥ και των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων;
Την εκτίναξη της ανεργίας στο 22%, ποσοστό πίσω από το οποίο βρίσκονται συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους;
Το ότι οι μαθητές δεν είχαν βιβλία να διαβάσουν;
Το ότι καταργήθηκαν ή συρρικνώθηκαν όλες οι υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές;
Το ότι υπάρχουν μαθητές μας που υποσιτίζονται;
Η ΟΛΜΕ, κατά τη γνώμη μας, πρέπει σταθερά να επιδιώκει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και ήδη έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, οπότε τα προβλήματα ήταν εκρηκτικά. Σταθερή μας επιδίωξη ήταν και παραμένει η προώθηση των θέσεων του εκπαιδευτικού κινήματος για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, η προσπάθεια να πείσουμε μέσα από καλοπροαίρετο διάλογο για το δίκαιο των αιτημάτων μας και η εξασφάλιση συμμάχων στους δίκαιους αγώνες και διεκδικήσεις μας.
Πιστεύουμε, όμως, ότι μια συνάντηση στις παραμονές των εκλογών και με δεδομένη την οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο, δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό, παρά μόνο εντάσσεται στις επικοινωνιακές εκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό αποδείχθηκε και από τη συζήτηση στην ίδια τη συνάντηση, στην οποία ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις θέσεις του για την αναγκαιότητα των μέτρων που πάρθηκαν (περικοπές στην εκπαίδευση, στους μισθούς και τις συντάξεις). Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την αλλαγή της γενικότερης οικονομικής κατάστασης! Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στο δημόσιο  μας είπε ότι δεν τις ήθελε η κυβέρνηση, αλλά τους τις επέβαλε η τρόικα εκβιάζοντάς τους. Επέμεινε στη σύνδεση αξιολόγησης με το μισθό-βαθμό, ίσως με άλλο σύστημα βαθμών από τους άλλους Δ.Υ.
Από ό,τι φάνηκε παραμένει αμετανόητος στην μνημονιακή πολιτική.
Αθήνα,  13 Ιουνίου 1012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου