Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΕ

Μετά από σχόλιο του δημοσιογράφου κ. Χατζηνικολάου στο ΣΤΑΡ για τις αναπληρώσεις στις 22/4, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ του στέλνει επιστολή με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης..

Το σχόλιο του κ.Χατζηνικολάου στις 23/4 στο STAR

Η συνέντευξη Κοτσιφάκη στις 24/4 στο ραδιόφωνο realfm

Η επιστολή του προέδρου της ΟΛΜΕ είναι η παρακάτω:

Κύριε Χατζηνικολάου
Σας απευθύνομαι για να σας υπενθυμίσω την συνομιλία που είχαμε στο twitter στις 14 Απριλίου στην προσπάθειά μου να σας ενημερώσω για τις προτάσεις που έχει κάνει η ΟΛΜΕ σχετικά με το θέμα των αναπληρώσεων.




Μετά την απάντησή σας θα περίμενε κανείς να είχατε κάνει έστω μία  προσπάθεια να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα 11 μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που σίγουρα θα μπορούσαν να σας ενημερώσουν σχετικά.
Αντί αυτού προτιμήσατε να επανέλθετε στο χθεσινό δελτίο του ΣΤΑΡ (22 Απριλίου) επαναλαμβάνοντας ότι «η ΟΛΜΕ δεν έχει προτάσεις», χωρίς ούτε μία ένδειξη ότι έχει τεθεί υπ’ όψιν σας ότι αυτό δεν ισχύει.
Σας παραθέτω απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ καθώς και τον σύνδεσμο της ανάρτησής της στην ιστοσελίδα:
«Το Υπουργείο Παιδείας με την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλει να γίνονται μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα (μέχρι 3 ημέρες) αλλά και με παράταση του διδακτικού έτους (όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες των 3). Καταργήθηκαν παλαιότερες διατάξεις που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό.
Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ;»

Με βάση τα παραπάνω, και με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν την καταργήσει στη μέση της χρονιάς και χωρίς καμία συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι μέρες εκδρομών και περιπάτων, κάποιες διδακτικές ώρες των ημερών των σχολικών εορτών ή άλλος τρόπος που θα προέκυπτε από τη σχετική συζήτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε σχολείο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Επικεντρώσατε το ενδιαφέρον  σας στους μαθητές  των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία δεν έχουν χάσει μαθήματα όπως είπατε, αλλά της προσοχής σας διέφυγαν δυστυχώς μαθητές όπως για παράδειγμα αυτοί των Φούρνων Ικαρίας, που λόγω της αμέλειας του ΥΠΑΙΘ να τοποθετήσει άμεσα τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν με τις οικογένειές τους και όσοι έμειναν στο νησί τους στερήθηκαν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και αυτό δεν συνέβη μόνο εκεί. Περίπου 2000 καταγράφηκαν ακόμα και το Δεκέμβρη του 2013.
Επίσης, είναι απορίας άξιον πώς ένας έγκριτος δημοσιογράφος σαν εσάς με εκφρασμένη ευαισθησία στα θέματα της παιδείας δεν έχει αναφερθεί στους 20.000 μαθητές της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που από τον Ιούλιο του 2013, έχασαν και τους καθηγητές τους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει και καταργήθηκαν. Αγνοείτε το γεγονός ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ θα προσέλθουν στις πανελλαδικές τους εξετάσεις έχοντας διδαχτεί ελάχιστα από την ύλη που θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα καθυστερημένη αναπλήρωσή τους από ωρομίσθιους εκ μέρους του υπουργείου; Αυτοί οι μαθητές, που σε πολλές περιπτώσεις δεν πήγαιναν καν όλες τις ημέρες της εβδομάδας στο σχολείο, δεν αξίζουν μια αναφορά στα δελτία τα οποία σχολιάζετε ή στη ραδιοφωνική εκπομπή σας;
Απογοήτευση όμως προκαλεί η επιλογή σας να καταφύγετε στα στερεότυπα του συρμού περί «συνδικαλιστών που αποφάσισαν να κάνουν πολιτική καριέρα και επιζητούν δημοσιότητα», την ίδια στιγμή που αφήνετε ασχολίαστη την απαράδεκτη απειλή για πειθαρχικές διώξεις σε όσους εκπαιδευτικούς συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, και μάλιστα από το στόμα του Υφυπουργού της Παιδείας.
Προσωπικά  δεν δίστασα ποτέ να υπερασπιστώ τις θέσεις της ομοσπονδίας μας και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών τους οποίους εκπροσωπώ. Αυτό που εσείς ονομάζετε δημοσιότητα έχει και δεύτερη ανάγνωση, που αποτελεί απαίτηση ολόκληρου του κλάδου που κατασυκοφαντείται και διασύρεται καθημερινά από πολλά μεγάλα ΜΜΕ: να ακουστεί η φωνή τους στο μονόλογο των ΜΜΕ. Και ασφαλώς, δεν είμαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Αλήθεια επιχειρήσατε να έρθετε σε επαφή με κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ; Επιχειρήσατε να έρθετε σε επαφή με κάποιο από τα μέλη των ΔΣ των τοπικών ΕΛΜΕ που εκδίδουν ανακοινώσεις η μία μετά την άλλη;
Αν το επιθυμείτε θα μπορούσα να σας στείλω εγώ αρκετά ονόματα και τηλέφωνα συναδέλφων που θα μπορούσαν να σας ενημερώσουν.
Θέμης Κοτσιφάκης
Πρόεδρος ΟΛΜΕ
Υ.Γ.  Δεν δημοσιοποιώ αυτή την επιστολή. Θα περιμένουμε μια πρόσκληση σε κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να ακουστούν οι απόψεις μας. 

Υ.Γ. 2 πολύ σοβαρότερο ζήτημα από αυτό των αναπληρώσεων, είναι το θέμα των νέων πανελλαδικών εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων που επιβάλλει η κυβέρνηση στα παιδιά της Α΄ Λυκείου μετά το Πάσχα. Και αυτό πρέπει να αναδειχτεί, γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε μαθητές και σχολείο. Σας στέλνω και σχετική επιστολή μας προς γονείς και μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου